Het project
Openlucht proeftuin voor automatisch rijden
De transitie van mens bestuurde voertuigen naar automatisch rijdende voertuigen is in volle gang. Deze transitie zal van grote invloed zijn op hoe mensen mobiliteit ervaren. Het ResearchLab Automated Driving Delft (RADD) is er om antwoorden te geven op onderzoeksvragen die getackeld moeten worden om het automatisch rijden op grote schaal mogelijk te maken. Om zo een duurzame en veilige mobiliteit in de toekomst te bevorderen en de bereikbaarheid van de regio te vergroten. Het lab biedt een unieke fysieke proeftuin op en rond de campus van de TU Delft. Onderzoekers, maar ook bedrijven, kunnen tests doen met automatisch rijdende voertuigen op afgesloten terreinen en op de openbare weg. De ambitie is om Nederland te positioneren als innovatieland op het gebied van automatisch vervoer.
Het lab is onderdeel van het ‘Automatisch Vervoer Last Mile’ (AVLM) van de Metropoolregio Den Haag Rotterdam (MRDH). Samen met andere fieldlabs is het onderdeel van het programma ‘Roadmap Next Economy’.
“Het uiteindelijke doel is om Nederland te positioneren als innovatieland op het gebied van automatisch vervoer”.
Faciliteren van onderzoek
Het ResearchLab Automated Driving Delft faciliteert onderzoek naar automatisch rijden in het verkeer. Het RADD was van 2017-2020 een unieke fysieke proeftuin op de Green Village en campus van de TU Delft. In 2021 verhuist het HQ naar Rotterdam waarbij het onderzoek wordt verbreed met andere instellingen via Summalab.nl en de bedrijvigheid wordt gestimuleerd (als vervolg op het Future Mobility Movement (met VNO-NCW)) i.s.m. MRDH en IQ.
Het doel
Als gezamenlijk doel is om een duurzame en veilige mobiliteit van de toekomst te bevorderen en om de bereikbaarheid van de regio te vergroten.
Verbinden van fieldlabs
Het lab biedt de mogelijkheid tot onderzoek met automatische voertuigen op afgesloten terreinen en op de openbare weg. De voorzieningen van het lab zijn modulair en uit te breiden in complexiteit en dekking.
De samenwerking met verschillende fieldlabs maakt het mogelijk kennis te delen over een groot aantal verschillende proeven en praktijktoepassingen van automatisch rijden op verschillende locaties, in verschillende verkeerssituaties en met verschillende voertuigconcepten binnen de MRDH.
Zelf onderzoek doen
Iedereen die met mensen, middelen en inhoudelijke onderzoeksvragen komt, kan gebruik maken van de faciliteiten van het lab. Dat kan met eigen voertuigen of met de voertuigen van het lab. Het uitgangspunt is dat onderzoeksresultaten van experimenten en tests open en toegankelijk zijn. De faciliteit is immers met publieke middelen gefinancierd. Hierdoor wordt het opbouwen en delen van kennis maximaal versneld. Kennisdeling vindt plaats via het ‘open science’ principe.
Vul het online formulier inIN DE MEDIA
- The Green Village: Een innovatieve proeftuin Gepubliceerd in: Cobouw
- Nederland ‘best voorbereid’ op autonome auto’s, fietsers maken komst lastig Gepubliceerd in: NOS
- Sensorgebruik bij autonome voertuigen Gepubliceerd in: De Volkskrant
- Cabaretier Pieter Jouke ziet mogelijkheden Gepubliceerd in: delft.nl
- Rijksoverheid.nl; Toespraak van minister Schultz van Haegen bij opening Researchlab smart mobility Gepubliceerd in: Rijksoverheid.nl
NIEUWS
- VR en veldstudie om de interactie tussen voetgangers en autonome voertuigen te analyseren Gepubliceerd op: vrijdag 22 februari 2019
- Follow up onderzoek wagenziekte Gepubliceerd op: zondag 16 december 2018
- Onderzoek naar positiebepaling van voertuigen Gepubliceerd op: vrijdag 17 augustus 2018
- RADD Meet-Up 2018 Gepubliceerd op: donderdag 19 juli 2018
- Onderzoek over wagenziekte Gepubliceerd op: donderdag 19 juli 2018
EVENEMENTEN
- The Intelligent Vehicles Revolution Datum evenement: vrijdag 23 juni 2017 - 15:00 uur
- Opening Researchlab Automated Driving Delft Datum evenement: dinsdag 27 juni 2017 - 09:00 uur
- Netwerkbijeenkomst Future Mobility Movement – AVLM Datum evenement: dinsdag 27 juni 2017 - 12:30 uur
- RSS2017 Datum evenement: maandag 16 oktober 2017 - 00:00 uur
- RADD Meet-Up 2018 Datum evenement: donderdag 14 juni 2018 - 18:00 uur