menu

Voertuigen

De voertuigen van het RADD

Onderzoekers, maar ook bedrijven, kunnen tests en experimenten doen met automatische voertuigen op de campus van de TU Delft. Dit kan met eigen voertuigen of met de voertuigen van het lab. Hieronder leest u welke voertuigen van het lab beschikbaar zijn voor tests.

WEpod

Zelfrijdend vervoer heeft de toekomst. Het is in potentie duurzamer, veiliger en efficiënter. De provincie Gelderland is vanaf januari 2016 een proef gestart met de WEpod, een zelfrijdend voertuig dat op de openbare weg tussen het andere verkeer gaat rijden. Met deze proef wil de provincie Gelderland zoveel mogelijk kennis verzamelen en -delen over zelfrijdende voertuigen. Zo maakt zij serieus werk van haar ambities voor nieuwe, flexibele, duurzame en sociale mobiliteit (zie ook www.wepods.nl)

De WEpod is een elektrisch shuttle voertuig voor 6 personen en een steward, dat volautomatisch, semi- automatisch en handgestuurd kan rijden met een maximum snelheid van 25 km/uur. In semi-automatische modus stuurt het voertuig automatisch en wordt de snelheid met een joystick geregeld. In handbestuurde modus worden stuur en snelheid gecontroleerd met een joystick. De Steward aan boord heeft de taak om te letten op de veiligheid. De WEpod is bedoeld om te rijden op de TUD Campus en eventueel op Delft Technopolis.

Status: De WEpod is eigendom van de provincie Gelderland en in overleg in deeltijd beschikbaar.

Prius

De Prius is een hybride personenauto (Toyota Prius) die (handbestuurd of) met een joystick, of deels automatisch kan rijden. De Prius is bedoeld voor testen in semi-automatische modus op de openbare weg, waarbij de bestuurder direct de controle over het voertuig kan overnemen (stuur/rem of joystick) of voor testen in volautomatische modus, bijvoorbeeld voor platooning testen op de Prinses Beatrixlaan.
Status: De Prius is volledig geïnstrumenteerd met hardware voor automatisch rijden. Het voertuig kan met de joystick gereden worden, het kan in een platoon rijden en kan automatisch navigeren (weg volgen) op basis van D-GPS-RTK techniek. De software wordt verder ontwikkeld waarmee stapsgewijs de functionaliteit voor automatisch omgaan met ander verkeer beschikbaar komt.

Twizy

De Twizy is een elektrisch dual mode voertuig voor 1 persoon. Het kan handgestuurd (stuur/pedalen) over gewone wegen rijden tot 85 km/uur. In volledig automatisch modus rijdt het max 25 km/uur over fietspaden.  Het einddoel van de ontwikkeling is dat de Twizy handgestuurd over gewone wegen (o.a. de Kruithuisweg) met gangbare snelheden naar het station zal rijden en dat het voertuig leeg over het fietspad (ca. 20 km/uur) terugrijdt.
Status: De Twizy wordt in fasen geschikt gemaakt voor de hierboven beschreven taak. In de eerste fase wordt het voertuig geschikt gemaakt voor drive by wire.

Jackal

Dit is een klein platform voor automatisch rijden (L=50cm, B=43cm, H=25cm), zonder opbouw of voorzieningen voor personentransport. Het heeft een max. snelheid van 7 km/uur.  De Jackal  is bedoeld voor laagdrempelige testen door studenten, om speciale instrumentatie op te monteren of om het voertuig te voorzien van een opbouw/aankleding, bijvoorbeeld een pop om als voetganger in een test te fungeren.  De Jackal zal rijden op de Esplanade, in The Green Village, of als ‘artefact’ deelnemen aan het simuleren/testen van verkeerscenario’s elders op het RADD.
Status: De Jackal is beschikbaar om met afstandsbediening te worden gereden. De Jackal wordt in fasen geïnstrumenteerd om volledig automatisch te kunnen gaan rijden.