menu

Voertuigen

De voertuigen van het RADD

Onderzoekers, maar ook bedrijven, kunnen tests en experimenten doen met automatische voertuigen op de campus van de TU Delft. Dit kan met eigen voertuigen of met de voertuigen van het lab. Hieronder leest u welke voertuigen van het lab beschikbaar zijn voor tests.

WEpod

WEpod is een elektrische shuttle voor 6 personen en een steward, die volledig automatisch, semi-automatisch of handmatig bestuurd kan worden, met een maximum snelheid van 25 km/h. In semi-automatische modus kan het voertuig zichzelf besturen, waarbij de snelheid door de steward bediend wordt met een joystick. In handmatige modus worden de snelheid en het sturen met een joystick bediend. De steward heeft als taak veiligheid te monitoren.

Status: WEpod is part-time beschikbaar in Ede-Wageningen.

Prius

Prius is een hybride personenauto (Toyota Prius) die handmatig bestuurd kan worden – ofwel op de conventionele manier, ofwel met een joystick – of in deels geautomatiseerde modus. De Prius is ontworpen voor semi-automatisch testen op de openbare weg, waarbij de bestuurder directe control (sturen/remmen) kan overnemen, of waarbij het voertuig aangestuurd wordt met een joystick door een persoon op de bijrijdersstoel.

Status: De Prius is uitgerust met videocamera’s als voorbereiding op automatisch rijden, daarnaast zijn er camera’s aanwezig om het gedrag van de bestuurder te observeren. Het voertuig is te besturen met een joystick, kan rijden in een platoon en is in staat accuraat positie te bepalen door middel van DGPS-RTK technologie.

Twizy

De Twizy is een elektrisch, dual-mode voertuig voor 1 persoon. Het kan handmatig gestuurd worden (sturen/pedalen) op standaard wegen tot 85 km/h. In de drive-by-wire/wireless remote control modus kan het voertuig een maximale snelheid van 25 km/h bereiken op fietspaden. Het einddoel van de ontwikkeling van de Twizy is dat het voertuig handmatig bestuurd kan worden op standaardwegen (inclusief Kruithuisweg) tot aan het station op de toegestane snelheid en onbemand op het fietspad (tot ongeveer 20 km/h).

Status: Vooralsnog is het voertuig ontwikkeld tot de drive-by-wire/wireless remote control functionaliteit.

Jackal

Dit is een klein platform voor automatisch rijden (L=50 cm, B=43 cm, H=25cm), zonder toepassing voor personenvervoer. Het heeft een maximale snelheid van 7 km/h. De Jackal is bedoeld om eenvoudige tests te doen met additionele instrumenten of met bijvoorbeeld een pop om een voetganger te simuleren in een verkeerssituatie. De Jackal rijdt op Esplanada of op The Green Village, of is deelnemer as object in een simulatie- of testomgeving elders op het RADD-terrein.

Status: Jackal is te besturen middels remote control.